Sildens skader og fordeler for kroppen
Sildens skader og fordeler for kroppen
Anonim

Forshmak, "pelsfrakk", med poteter, og bare i letts altet form, med vodka - sild er alltid deilig. Men ernæringseksperter hevder ofte at dette produktet angivelig er usunt. La oss prøve å argumentere med dette. La oss se på hvilke stoffer som er i et slikt matprodukt som s altsild. Fordelene og skadene for kroppen vår kommer fra dens komponenter, og ikke fra fisken selv. Den økologiske situasjonen i regionen der silden ble fanget kan ikke utelukkes.

Du må også vurdere hvordan fisken tilberedes. Dette påvirker direkte kaloriinnholdet i produktet, noe som er viktig for de som følger midjen. Sild blir ofte s altet, og graden av bløtlegging av fisk i s altlake kan påvirke trivselen til personer med syke nyrer.

Du bør også vurdere variasjonen. Det finnes flere typer sild, og den som finnes i nordsjøene er mye sunnere. For å leve i kaldt vann akkumulerer fisk fettholdige flerumettede syrer Omega-3 i kroppen.

Men la oss se nærmere på fordelene ogmulig skade på fisk som sild. Og samtidig skal vi studere egenskapene til melken hennes.

Fordelene med sild
Fordelene med sild

Folkets forsørger

Methet, utmerket smak og lav pris gjør denne fisken til en delikatesse for de bredeste delene av befolkningen. "Havens sølv" - kaller tyskerne poetisk silden. Og tidligere, da folk fastet, var det denne typen fisk som dominerte bordene. Hva så? Ernæringsmessig kan denne fisken godt konkurrere med svinekjøtt.

Sild lever i forskjellige hav. Og bestanden deres er fortsatt enorm, når mange arter er truet av utryddelse. Derfor blir akkurat denne fisken nå fanget i industriell skala, noe som påvirker reduksjonen i prisen.

Fordelene med sild har blitt lagt merke til for lenge siden. Svenskene har til og med et ordtak om dette. Det står: «Er silda på bordet, kan legen holde seg unna». Og i Finland er en ferie til og med dedikert til denne fisken. Sildas dag feires andre oktober. Innen denne datoen kommer folk fra hele verden til Helsingfors for å nyte en rekke retter fra denne "folkedelikatessen".

Sildsorter

Denne fiskefamilien er svært tallrik - hundre og nitti arter. I tillegg til selve silden (fra Atlanterhavet og Stillehavet), finnes deres slektninger i havet i disse områdene. Fisken er kjent under mange navn. Selv bruker vi navnene på sardin, brisling, sild, ansjos, ivasi, sild.

Sild fordeler og skader
Sild fordeler og skader

Fordeler og skader på kroppen kan variere avhengig av type fisk. De mest verdifulle erKaspisk sild, hvithavssild og stillehavssild. Men Atlanterhavet har den største befolkningen. Innbyggerne i Middelhavet respekterer sardiner, som først ble fanget utenfor kysten av øya med samme navn. Men dette er også knuste slektninger av sild! Navnet "Iwashi" kom til oss fra det japanske språket. Dette er navnet på sardinen som lever utenfor kysten av Land of the Rising Sun.

sammensetning av sild

Som du vet, er kroppen vår påvirket av kjemikalier og deres forbindelser. Og dette gjelder alle matvarer. Hovedfordelen med sild er at den er rik på "riktig fett". Dette er først og fremst verdifulle omega-3 fettsyrer. Sild er en kilde til lett fordøyelig protein, som er så mye som tjue prosent i fisk. To hundre og femti gram av produktet dekker dagpengene for en voksen. Men sild inneholder nesten ingen karbohydrater. Denne fisken har rekorden for mengden vitamin D i sammensetningen. Derfor anbefales det å spise det for barn som har en tendens til rakitt.

Fordelene med sild for kroppen
Fordelene med sild for kroppen

Sild inneholder stoffer som eikosapentaensyre (EPA) og dokosaheksaensyre (DHA). De normaliserer det kardiovaskulære systemet, fjerner giftstoffer fra kroppen, lindrer betennelse og forbedrer synet. Som all fisk inneholder sild fosfor. Men foruten dette mineralet inneholder kadaveret selen, jod, kalsium, fluor, natrium, sink og magnesium. Den inneholder også vitamin A, B12 og PP.

Fiskekalorier

Alle fordelene med sild for kroppen kan oppheves hvis den konsumeresdet i urimelige mengder. Tross alt er denne fisken veldig fet. Kaloriinnholdet i sild avhenger i stor grad av tilberedningsmetoden. Står du på vekten hver dag med beven og ikke har råd til en eneste ekstra godbit, stopp ved syltet fisk. Det er bare 155 kalorier i en slik sild. Men hvis fisken er sterkt s altet eller stekt, vil næringsverdien umiddelbart øke til 261 kcal. Når en sild røykes i varm røyk, renner det en viss mengde fett fra den. Derfor er kaloriinnholdet med denne tilberedningsmetoden 218 enheter per hundre gram produkt. Og hvis du skal bruke fisk i salater eller kalde forretter, må du matche dens næringsverdi med andre ingredienser i retten.

Fordelene med s altsild
Fordelene med s altsild

Fordeler med sild

La oss nå finne ut hvordan den kjemiske sammensetningen av fisk påvirker kroppen vår. Østersjø- og hvithavssild er rik på Omega-3. Denne flerumettede syren gjør fisk til en delikatesse som også er nyttig for diabetikere, hypertensive pasienter og friske mennesker. Tross alt er omega-3 en utmerket antioksidant som forlenger ungdommen og reduserer kolesterolnivået i blodet. Fosfor og selen er involvert i å styrke bein. De forbedrer arbeidskapasiteten og minnet, øker immuniteten. DHA og EPA nevnt ovenfor hjelper til med å regulere blodtrykket. Forskere har bevist fordelene med sild for pasienter som lider av brystkreft og iskemi. Lipoproteiner i fisk reduserer risikoen for åreforkalkning og kar- og hjertesykdommer. Spesielt nyttiger sildefett. Det reduserer fettceller (adipocytter), og dette reduserer igjen risikoen for å utvikle type 2 diabetes. Fordelene med vitamin D er ikke verdt å nevne. Det er uunnværlig i kampen mot en så farlig sykdom som rakitt. I tillegg har vitaminet en gunstig effekt på funksjonen til nyrene. De som regelmessig inntar denne fisken har bedre syn enn de som forsømmer dette produktet.

Sild fordeler og skader kroppen
Sild fordeler og skader kroppen

effekten av sild på seksuell helse

Franske leger på 1700-tallet mente at fisk av denne familien var et afrodisiakum. Spesielt sild, som forbedrer befruktningsevnen til sædvæsken til menn. Men moderne forskning har kommet til at ikke all fisk er like nyttig. Den ugunstige økologiske situasjonen påvirker alle marine produkter og spesielt sild. Dioksiner og bifenyler samler seg i kjøttet hennes, noe som fører til funksjonsfeil i det endokrine systemet og reduserer mannlig styrke.

Fordelene med sild for kvinner kommer til uttrykk i det høye innholdet av omega-3-fettsyrer. De forlenger ikke bare ungdommen og bevarer skjønnheten på grunn av tilstedeværelsen av oksidanter, men har også en gunstig effekt på kroppen i overgangsalderen. Gravide bør spesielt støtte seg på sild. Nyttige stoffer i fisk styrker hjernecellene og synet hos fosteret. Men igjen er det bare sild fanget i økologisk trygge områder som har disse egenskapene. Fisk forurenset med dioksiner kan forårsake endometriose hos kvinner og til og med forårsake infertilitet.

Fordelene med sild for kvinner
Fordelene med sild for kvinner

Harm sild

Akk, i denne verden har hvert produkt positive og negative egenskaper. Silda er intet unntak. Fordelene og skadene til denne fisken er imidlertid uforlignelige. De negative egenskapene til sild i seg selv kan bare skyldes individuell intoleranse overfor produktet. Alle andre skadelige effekter på menneskekroppen er et resultat av den ugunstige økologiske situasjonen fisken levde i, dens feil lagring eller tilberedning. Tross alt bruker vi ofte sild, ikke fersk, men s altet. Og her ligger hovedfangsten. Det er nettopp på grunn av s altets egenskap til å "binde" vann at s altsild (og spesielt krydret iwashi) ikke bør brukes av personer som lider av nyresykdom, ødem, hypertensjon og hjertesykdom. Men de kan spise røkte eller stekte sardiner.

S altsild fordeler og skader
S altsild fordeler og skader

Hvordan velge riktig sild

"Silver of the Seas" skal være bokstavelig t alt klar, uten et brunaktig belegg. "Rust" på sidene av silden indikerer feil lagringsforhold. Det skader ikke å spørre om opprinnelsesregionen til varene. Tross alt er vannet i Østersjøen og det kaspiske hav ikke veldig rent, noe som direkte påvirker kvaliteten på fisken. Fordelene med s altsild i dette tilfellet er svært tvilsomme. Kroppen til en kvalitetsfisk skal være elastisk, gjellene skal være mørkerøde. Hvis mulig, velg unge individer, kadaver opp til sytten centimeter lange. De skal lukte fiskeaktig, uten den minste antydning til råte. S alt eller mariner bedre selv. Så du vil være hundre prosentsikker på at du har en kvalitetssild på bordet.

Melk: fordeler

Mange husmødre vet ikke hva de skal gjøre med sædvæsken som samles opp i kroppen til hannfisk. Men sildemelk skal ikke kastes. De er veldig hjelpsomme. De har hele linjen av vitamin B, samt A, C, E og PP. Det viktigste nyttige stoffet i melk er glycin. Denne aminosyren er en uunnværlig hjelper i kampen mot diabetes, da den forlenger absorpsjonen av glukose i kroppen. Konsentrasjonen av Omega-3-syrer i melk er større enn i selve silden. Det er i sædvæsken til menn og Derinat - natriums alt, som styrker immunforsvaret. Og, selvfølgelig, melk er en utmerket mannlig styrkeforsterker.

Anbefalt: