Forskjeller i klinisk ernæring for individuelle pasienter

Forskjeller i klinisk ernæring for individuelle pasienter
Forskjeller i klinisk ernæring for individuelle pasienter
Anonim

50 % av pasientens helse avhenger kun av livsstilen hans. Legene selv sier det, og dette er den reneste sannhet.

klinisk ernæring
klinisk ernæring

Faktum er at utfallet av alle sykdommer ikke bare avhenger av riktig legemiddelforløp, deres doseringer og medisinske prosedyrer. Sammen med dem er kuren og spesialisert medisinsk ernæring av største betydning. Dette skyldes det faktum at med enhver sykdom blir menneskekroppen gradvis utarmet, metabolismen forstyrres, det er en mangel og et overskudd av visse metabolitter. Og hvis dette maksim alt kompenseres ved inntak av kun de nødvendige næringsstoffene, vil gjenopprettingen av alle funksjoner skje mye raskere enn med ukontrollert, fullstendig ikke-helbredende ernæring.

Farlige forhold på grunn av underernæring

medisinsk ernæring for pasienter
medisinsk ernæring for pasienter

Så med diabetes kan det minste overskudd av sukker i maten føre til utvikling av ketoacidotisk koma, mens hypoglykemi også fører til depresjon av pasientens bevissthet. Derfor, i den kliniske ernæringen til slike pasienter, antall produkter medlett fordøyelige karbohydrater, høyt innhold av glukose og fett. De er tildelt bord nummer 9, designet spesielt for slike pasienter.

Klinisk ernæring av pasienter tar enda mer akutt verdi ved lesjoner i mage-tarmkanalen: gastritt, pankreatitt, kolecystitt, ulike forstyrrelser i leverens funksjon og morfologi. For dem er mat ikke bare en energikilde, men også en provokatør for forverring av sykdommene deres. Derfor er de tildelt spesialiserte tabeller 1, 2 og 5, rettet mot en utt alt reduksjon i fett, sur, krydret og dårlig fordøyelig mat, kullsyreholdige drikker. I medisinsk ernæring til slike pasienter er det til og med en periode med fullstendig sult for å tømme den allerede anspente tilstanden til organene deres og dempe de patologiske prosessene i dem. Det er også viktig å kompensere for alle energikostnadene ved sykdommen og forbedre fordøyelsen. For dette anbefales skånsomme tilberedningsmetoder: damping, stuing, avkok og slimete supper foretrekkes, som har egenskapen til å omslutte tarmveggene for å beskytte dem mot mikrober og deres giftstoffer.

Ernæring for hjerte- og nyresykdom

spesialisert medisinsk ernæring
spesialisert medisinsk ernæring

Stor oppmerksomhet innen medisinsk ernæring gis også til pasienter med sykdommer i det kardiovaskulære systemet. Det er et eget 10. bord for dem. Denne dietten tar hensyn til behovet for å øke energi- og proteinprodukter for å stabilisere veggene i blodårene og cellemembranene, samt en kraftig begrensning av fett og sukker. Ionesammensetningen for slike pasienter er også av stor betydning,fordi, som alle vet, er kalium og magnesium uunnværlige energikilder for hjertets arbeid.

Og for pasienter med ulike lesjoner i urinsystemet er ikke bare matlagingsteknologien og innholdet i enkelte produkter viktig, men også innholdet av væske og s alt. Dette skyldes utviklingsfrekvensen hos slike pasienter med ødem, vannlatingsforstyrrelser, derfor er tabell nr. 7 beregnet på dem. Det har økt mengden meieriprodukter, vegetarsupper, fisk, frukt og grønnsaker.

Anbefalt: