Hvor vitamin C er funnet - Nødvendig mat for et sunt kosthold

Hvor vitamin C er funnet - Nødvendig mat for et sunt kosthold
Hvor vitamin C er funnet - Nødvendig mat for et sunt kosthold
Anonim

Når C-vitamin forsvinner fra kroppen, skjer det ingen revolusjon, og tegnene på mangelen på det forsvinner først ubemerket. Men latent begynner de sitt destruktive arbeid. Hvis vi ikke inntar nok mat som inneholder vitamin C, er det først og fremst en generell følelse av tretthet, leddsmerter og tap av appetitt. Først da oppstår hevelse og blødning av tannkjøtt og slimhinner. I ekstreme tilfeller, allerede med alvorlig mangel, oppstår skjørbuk. Sårhelingshastigheten er merkbart forstyrret, menneskekroppen blir mindre motstandsdyktig mot ulike typer infeksjoner.

hvor finnes vitamin C
hvor finnes vitamin C

Hvis du vet hvor vitamin C finnes og lærer hvordan du bruker det riktig i kostholdet ditt, kan du øke immuniteten betydelig, trene toleransen og redusere varigheten av forkjølelse. Det gjennomsnittlige daglige behovet for dette stoffet for et barn er 40-75 mg, og for en voksen - 75-100 mg. Hvis du lider av en mangel, har du ikke noe annet valg enn å vende deg til farmakologien og begynne å bruke multivitaminer eller askorbinsyre i sin rene form, som inneholder vitamin C isjokkmengder (opptil 1000 milligram).

Men, ved å handle etter prinsippet om "forebygging er bedre enn kur", introduser mat som er rik på dette stoffet i kostholdet ditt. Vi vil fortelle deg hva som inneholder mest vitamin C, hvilken mat du bør spise. Nypen er en uuttømmelig kilde til naturlig vitamin.

hva er mest vitamin C
hva er mest vitamin C

Denne planten er ikke tilfeldigvis et symbol på ungdom. Ifølge forskere har den mest vitamin C - de mest nyttige variantene inneholder 15 ganger mer enn solbær og persille, og 100 ganger mer enn fruktkjøttet av appelsiner, sitroner og grapefrukter. Bare 1/4 kopp juice (ekstrakt) fra ferske nyper for barn og 1/2 kopp for voksne vil gi vårt daglige kosthold dette stoffet.

Fruktene av tindved og berberis er også svært verdifulle – de er en annen naturlig kilde som inneholder vitamin C i store mengder. Frukt og bær, spesielt tranebær og viburnum, er rike på dette elementet. Fruktene til sistnevnte kan lagres i svært lang tid etter høsting. En utmerket kilde, som inneholder vitamin C i mengden 35-45 mg per 100 g, er fjellaske, som også er rik på natrium, magnesium og kobber, organiske syrer, tanniner og pektin. I folkemedisinen ble det brukt mot sykdommer i lunger, nyrer og lever.

Det har lenge vært kjent at de viktigste kildene til vitamin C som er tilgjengelig for oss, er ferske og riktig bearbeidede frukter, spesielt sitrusfrukter. Imidlertid bør de spises med måte.mengder fordi de er kraftige allergener. I tillegg reiser tropiske frukter langt før de når hyllene i butikkene våre. Antiseptiske stoffer som brukes til å konservere frukt og grønnsaker ødelegger vitamin C. Langtidslagring ved romtemperatur fører også til det samme - konsentrasjonen av nyttige stoffer reduseres med ca 15% per måned. Kiwi, druer, ananas, bringebær, jordbær - alle disse fruktene er også veldig nyttige.

mest vitamin C
mest vitamin C

Tre ganger vitamin C fra en sitron finnes i solbær. Du kan fryse den ned og bruke den senere til gelé og syltetøy. Epler er også verdifulle frukter, som vitamin C samler seg under huden i. Den mest nyttige varianten i denne forbindelse er Antonovka. Blant grønnsaker er alle varianter av kål en utmerket kilde til vitamin C. Dessuten faller det ikke sammen selv når det er gjæret, så ikke forsøm dette produktet, spesielt om vinteren.

Men søt paprika har mest C-vitamin. Det finnes også i poteter, bare under skinnet, så det er mest nyttig å koke poteter "i uniform". Ikke forsøm det grønne: persille (178 mg vitamin), dill (75 mg), grønn løk (60 mg), spinat (64 mg).

Anbefalt: