Eplekonjakk Calvados: hva er denne drinken og hvordan drikker man den?
Eplekonjakk Calvados: hva er denne drinken og hvordan drikker man den?
Anonim

Blant de ulike typene elite alkoholholdige drikker er Calvados veldig populær blant forbrukere. Det kalles også eplebrandy. Det er med andre ord eplekonjakk. Tilbake på 1900-tallet var dette produktet kjent hovedsakelig i Normandie. I dag er den i butikkhyllene over hele verden. Hva slags drikke er Calvados? Hvordan serveres og drikkes det? Hvor mye koster Calvados? Disse spørsmålene er hovedsakelig av interesse for en forbruker som ikke er kjent med konjakkprodukter basert på eplecider. Du vil lære om historien til opprinnelsen til eplekonjakk, dens typer og smaksegenskaper fra denne artikkelen.

Litt av historien

I følge forskerne begynte man for første gang å produsere Calvados allerede på 1000-tallet. Det var da den nordvestlige delen av Frankrike ble erobret av vikingene. Snart begynte eplehagene som var tilgjengelige der, å bli brukt av driftige erobrere for tilberedning av cider, hvis styrke ikke oversteg 5%. I utgangspunktetprosedyren for fermentering av eplemost ble brukt. Snart bestemte de seg for å bruke destillasjonen av vørteren, som produserte konjakk ved utgangen. Det ble også k alt eau de vie des pommes ("livets vann fra epler").

Calvados fikk sin offisielle status som en ny type alkohol i 1600. På dette tidspunktet ble den første bedriften for produksjon av denne drinken grunnlagt i Normandie. Eplekonjakk fikk navnet sitt på 1800-tallet. Ifølge eksperter ble denne drinken oppk alt etter det spanske skipet El Calvador, som gikk på grunn i Nord-Frankrike.

hvor mye er calvados
hvor mye er calvados

Om produksjon

Å lage eplekonjakk er en ganske komplisert og langvarig prosedyre. Først av alt velges frukt. Denne alkoholholdige drikken er laget utelukkende av lokale, spesialdyrkede varianter av epler, som kan være bitter, sur, søt og bittersøt. Om nødvendig kan de suppleres med flere pærer. Basen for eplekonjakk (calvados) er alkohol, som er destillert fra 5-graders cider. Ifølge eksperter er prosedyren for å skaffe cider med en klart regulert teknologi. Hvis det under produksjonen av dette råmaterialet ble gjort noe avvik fra normen, vil det resulterende produktet ikke lenger kalles Calvados.

Destillasjon utføres på to måter. Teknologer bruker dobbel og enkel kontinuerlig destillasjon. For å få alkohol helles eplecider i en spesiell beholder, hvorfra den går inn i kjelen, hvor den varmes opp til 90 grader. Det er bemerkelsesverdig at cideren ikke kokes opp.direkte. For dette bruker teknologer et vannbad. Som et resultat blir bare de letteste flyktige fraksjonene fordampet. Dette etterfølges av oppsamling av alkoholholdige damper og deres påfølgende kondensering i et spesielt rør, som også kalles "gåsehalsen" for sin buede form. Deretter sørger teknologien for avkjøling av alkohol med vann til romtemperatur.

Dermed gir den første destillasjonen råstoff, som kan brukes til å lage Calvados. Råalkoholgrader er minimale. For å øke styrken fra 30 grader til 70, sendes alkohol til re-destillasjon. Ifølge eksperter ble det i utgangspunktet kun brukt dobbel destillasjon i produksjonen av Calvados.

Om produktlagring

Calvados lagres på spesielle fat. Ifølge eksperter opprettholdes ideelt sett forholdet mellom volumet av væske og området den kommer i kontakt med. Metallbeholdere må ikke brukes. Faktum er at drikken vil "dø" som et resultat av slik lagring. Som et resultat vil dens videre aldring være umulig, selv om den helles på eikefat.

Produksjonsteknologi utelukker ikke bruk av trebeholdere der vin tidligere har vært lagret. Men før du fyller beholderne med eplekonjakk, holdes cider i dem i flere år. Dette er nødvendig for at fartøyet skal miste stoffene som det ble bløtlagt med tidligere. Eplekonjakk lagres kun på enorme fat. For å få den til å bli gammel og følgelig få en viss farge, helles den i fatmindre.

Om smaksegenskaper

Eikefat som inneholder denne alkoholen kan endre fargen. Derfor, avhengig av hvor mange år eplecognac har blitt lagret, kan det være med følgende nyanser:

  • Lys gyllengul.
  • Mørk rav.
  • Caramel.
  • Rik honning.
hva er calvados drikke
hva er calvados drikke

På grunn av det faktum at Calvados har en eple- eller eple-pæreciderbase, er en rekke smaker iboende i drikken, nemlig epler, pærer, kandiserte frukter, krydder og tresorter.

Å dømme etter tilbakemeldingene fra forbrukerne, har hver variant av Calvados sine egne smaksnoter og nyanser med en overvekt av eple-blomster eller eple-pære. Hvis vi sammenligner Calvados med cognac, oppnås epledrikken med en sterkere og lysere ettersmak. Det kan til og med virke for en nybegynner at festningen Calvados er større. I dette tilfellet er det nødvendig at Calvados "puster". Holder du den i et glass i en halvtime, vil drikken berikes med oksygen og gi fra seg noe av alkoholen. Som et resultat, med den allerede endrede smaken og aromaen, vil det være lettere å drikke det.

Visninger

Følgende typer Calvados er klassifisert i henhold til en parameter som aldringstiden:

  • En drink som ikke har vært oppbevart i fat i mer enn to år, regnes som ung. Den har en lys gyllen-gul nyanse, en utt alt eplearoma og en skarp smak. Det er en billig variant. Hvis du vil kjøpe akkurat slike Calvados, så vær oppmerksom på etiketten. På den burdedet er en inskripsjon: "Trois etoiles", "Trois pommes" eller "Fine".
  • Calvados tre år gammel med en mørk og fyldig nyanse, eike-epletoner og en skarp smak. Produktetiketter har "Reserve" og "Vieux" skrevet på dem.
  • Alkoholprodukter i alderen 5 år har en mildere smak. I tillegg har den en mørk gylden fargetone, en fruktig aroma med en overvekt av subtile toner av epler og eik. Produsenten setter "V. S. O. P." på etikettene. eller "V. O".
  • En seks år gammel Calvados kalles også "moden". Den er preget av rav, og noen ganger rubintone. På ganen er det toner av bakt eple, vanilje, sjokolade, krydder, kaffe og brente mandler. Mange forbrukere liker denne typen nettopp for dens spesielle mykhet og lange ettersmak. Du finner denne Calvados ved inskripsjonene "Extra", "Napoleon", "X. O", "Age Inconnu" og "Hors d'Age".
  • "Gamle" heter Calvados, som oppbevares i mer enn 6 år. Den skiller seg fra den forrige typen i en rikere smak og aroma.
  • Millezimny, eller årlig Calvados. Alkohol destilleres fra cider, som er hentet fra den årlige innhøstingen. Denne eplekonjakken har blitt holdt på eikefat i minst 20 år.
god calvados
god calvados

Hvordan er det vanlig å servere?

For de som drikker denne alkoholen for første gang og ikke vet hva slags drikke det er - Calvados og hvordan den skal serveres riktig, anbefaler eksperter følgende:

Den optimale temperaturen på Calvados bør ikke være mer enn 20 grader. Glasset må holdes i benet slik at det ikke blir varmt av varmen.våpen. Denne Calvados skiller seg fra cognac

eple cognac calvados
eple cognac calvados
  • Siden Calvados regnes som en av typene konjakk, helles den i konjakkglass. Som eksperter er overbevist om, er det feil å gjøre det. Det mest passende alternativet er et elegant tulipanformet glass for grappa. På grunn av tilstedeværelsen av et tynt langt ben i den, vil Calvados beholde den nødvendige temperaturen i lang tid.
  • Eplekonjakk tas ikke i store slurker. For å føle smaken og den delikate aromaen, samt en rik ettersmak, anbefales det å smake på den. Hvis du følger denne regelen, vil det ta deg en halvtime å konsumere ett glass.
  • Unge og litt lagrede eplekonjakker drikkes hovedsakelig som aperitiff. Om ønskelig kan du fortynne dem med is eller tonic. Det er viktig at forholdet 1:3 overholdes. Modne og mer modne varianter brukes som en klassisk digestif. Det er bedre å drikke slike Calvados ufortynnet, for ikke å forstyrre smaken og aromaen.

Hva skal jeg spise?

I følge en rekke forbrukeranmeldelser er ingen ekstra snacks nødvendig når du drikker Calvados. Hvis behovet meldte seg, er eplecognac spesielt godt med myke Normandie-oster, lett camembert, duftende Pont L'Eveque og krydret Livaro.

Calvados grader
Calvados grader

Annen bruk

Hvis denne alkoholen er for sterk og rik for deg, kan du drikke den i form av cocktailer. Basert på eplekonjakk lages følgende blandinger:

  • "Hawaiian Apple". Denne drinken er laget av ananasjuice, konjakk og selve Calvados.
  • Golden Dawn. Denne cocktailen inneholder appelsinjuice, gin, aprikosbrandy og eplekonjakk.
  • Greenwich. Lag en blanding av Crème de Cacao-likør, gin og Calvados.
  • "Po-pom". For å lage denne cocktailen trenger du Brut-cider, frukt, is, eplekonjakk, Angostura-dash og konjakk.
  • Lumberjack Jack. Oppskriften krever skotsk whisky, sitronskall, gin og calvados.
eple cognac navn
eple cognac navn

Hva anbefaler eksperter?

Ofte er forbrukere interessert i hvor mye Calvados koster. I gjennomsnitt varierer prisen på en 0,7-liters flaske fra 2 til 12 tusen rubler. For ikke å bli eier av en falsk, når du kjøper, må du ta hensyn til følgende nyanser:

  • Produksjonslandet må angis på etiketten. Calvados produseres kun i Normandie, i Frankrike. Ingen annen stat i verden har rett til å lage denne drinken. I tillegg har etiketten med en god Calvados påskriften Appellation d'origine controlle. Hun bekrefter opprinnelsen til navnet på alkohol.
  • Produktet angir aldringstiden og alkoholinnholdet.

Forbrukernes mening

Calvados Pere Magloire VSOP i alderen 4 år er veldig populær etter de mange anmeldelsene. Dette alkoholholdige produktet har en gylden ravfarge, som ser veldig attraktiv ut.

calvados pere magloire vsop
calvados pere magloire vsop

Drikk med en enkel, men uttrykksfull aroma, som sporer toner av tørkede epler, tykt eplesyltetøy og krydder. Smaken av denne alkoholen er ganske myk og rik. Med en krydret ettersmak er inntrykket av å drikke denne eplekonjakken veldig behagelig. En flaske på 0,7 liter vil koste deg 3 tusen rubler.

Anbefalt: