Skal jeg tilsette bergamott i teen min? Fordelene og skadene til produktet

Innholdsfortegnelse:

Skal jeg tilsette bergamott i teen min? Fordelene og skadene til produktet
Skal jeg tilsette bergamott i teen min? Fordelene og skadene til produktet
Anonim

Te med bergamott er en av de ganske populære drinkene som ikke bare kjennere liker å skjemme seg bort med, men også alle som vil ha det fra tid til annen. En sterk og veldig behagelig aroma gjør teen uvanlig velsmakende. Men hva er bergamott, fordelene og skadene med denne smaken, hvordan den ekstraheres og brukes - få mennesker vet om dette.

Bruk av bergamot

Bergamott. Nytte og skade
Bergamott. Nytte og skade

Bergamott er en sitrusplante som tilhører Rut-familien og er et resultat av å krysse appelsin og sitron. Fruktene til dette treet ligner veldig på vanlige sitroner, selv om det finnes andre varianter.

I industriell skala utvinnes bergamottolje fra frukt, blader og grener, selv om det meste er i fruktens skall. Videre brukes oljen i kosmetikk, parfyme, aromaterapi, matlaging eller som smakstilsetning i te. Bergamott, hvis fordeler og skader har vært kjent siden antikken, bør fortsatt brukes med en viss forsiktighet, siden den har noen kontraindikasjoner.

Nyttige egenskaper til bergamot

I tillegg til at den gir estetisk og smaksmessig nytelse, har bergamott også mange gunstige egenskaper for kroppen. Hvis du for eksempel legger bergamott til en hvilken som helst massasjeolje, vil fordelene med oljen øke flere ganger på grunn av plantens smertestillende, antiseptiske og beroligende egenskaper. Massasje med bruken vil ikke bare lindre smerte og lindre muskelspenninger, men også forbedre hudens tilstand betydelig.

Bergamotte. Nytte og skade
Bergamotte. Nytte og skade

Ved å droppe noen dråper bergamottolje i kremen din kan du få et utmerket middel for behandling av ulike hudsykdommer, da det også har en betennelsesdempende effekt. Ved hjelp av denne kremen kan du bli kvitt kviser, kviser, aldersflekker, abscesser, sår og kutt, brannskader osv. I tillegg regulerer den aktiviteten til talgkjertlene, beroliger huden, strammer opp porene, har en deodoriserende og antifungal effekt. Alt dette gjør bergamott til en uunnværlig følgesvenn for personer med fet eller kombinert hud.

Det er imidlertid oftest bergamottolje som brukes i aromaterapi – noen dråper av den kan lindre stress, slappe av og roe nervesystemet. Det vil bidra til å bli kvitt depresjon, overvinne frykt og gjenopprette selvtilliten. I kombinasjon med grapefrukt og lavendelolje vil bergamott berolige og rense sinnet, aktivere mentale evner og hukommelse, noe som er spesielt nyttig før en viktig begivenhet: en eksamen, intervju eller forretningsforhandlinger.

bergamottbehandling

Før den brukes til å behandle sykdombergamot, hvis fordeler og skader for en svekket kropp ennå ikke er fullstendig studert, bør du definitivt konsultere en lege, da planten har noen kontraindikasjoner og bivirkninger. Bergamott gjør for eksempel huden sårbar for de aktive solstrålene, noe som kan føre til brannskader, spesielt for personer med sensitiv hud. Bruk derfor ikke kremer eller lotioner med denne oljen før du går ut.

Bergamot fordeler
Bergamot fordeler

Men det er situasjoner der bruken av dette verktøyet ikke bare vil være overflødig, men veldig nyttig. Dette er alle inflammatoriske prosesser i kroppen - fra forkjølelse til blærebetennelse. Inhalasjoner med bergamottolje hjelper til med å lindre hevelse i nasopharynx, gjør pusten lettere, fjerner bihulene og reduserer temperaturen.

For behandling av seksuelt overførbare infeksjoner, betennelse i kjønnsorganene, anbefales det å bruke tamponger fuktet med 2-3 dråper bergamottolje, og bad som tilleggsmiddel for å bekjempe problemet.

Ved behandling av stomatitt brukes en svak løsning av bergamottolje: 1 dråpe i et glass varmt vann.

Bergamot: fordeler og skader

Til tross for det store utvalget av positive effekter, er bergamott kontraindisert i noen tilfeller. I tillegg til individuell intoleranse hos noen mennesker, er bergamot heller ikke anbef alt for barn under 12 år. Skade ved bruk kan overstige fordelene, siden seriøse studier ikke er utført på dette emnet.

bergamot skade
bergamot skade

I noen tilfeller kan bergamottolje provosereabort hos en gravid jente, så det er bedre å nekte bruken. Selv om det er veldig nyttig for unge mødre, da det forbedrer ammingen.

Spesielle stoffer som finnes i bergamott, furokoumariner, kan forårsake aldersflekker ved langvarig bruk eller disposisjon for dem. Derfor, før du påfører kremen på ansiktet eller problemområdet, bør du teste den på et sunt område av huden.

bergamott i matlaging

I matlaging og drikke brukes bergamott som krydder. Bladene eller fruktene tilsettes utelukkende i samsvar med deres smakspreferanser i alle oppskrifter: bakverk, søtsaker, kjøtt- og grønnsaksretter. Smakegenskapene til slik mat endres betydelig, siden bergamott har en veldig intens aroma, så du bør tilsette den med måte.

Ofte tilsettes bergamott i likører eller tinkturer, og gir dem en uvanlig smak og aroma.

Anbefalinger for bruk

Avhengig av hvordan du bruker bergamott, vil fordelene og skadene til denne frukten være forskjellige. Derfor bør du huske noen få enkle regler.

Bergamot anmeldelser
Bergamot anmeldelser
  1. Sørg for å konsultere en spesialist før du starter behandlingen.
  2. Kosmetikk med bergamott, test på sunn og intakt hud før bruk.
  3. Hvis en riktig utført aromaterapiøkt forårsaker ubehag (hoste, kortpustethet, svimmelhet), bør videre bruk avbrytes.

Før du kjøper fordeg selv eller familiemedlemmer slik olje, lær om hvordan du bruker bergamott, ekspertanmeldelser om det, mulige kontraindikasjoner og funksjoner. Tross alt kan en enkel uaktsomhet føre til ubehagelige konsekvenser.

Anbefalt: