Fordelene med koriander. Cilantro: helsemessige fordeler og skader
Fordelene med koriander. Cilantro: helsemessige fordeler og skader
Anonim

Frøene som drysses på Borodino-brød, som er elsket av mange, kalles tradisjonelt koriander, og de friske grønnsakene til planten med samme navn kalles koriander. Historisk sett var de gamle grekerne de første som brukte koriander, eller koriander. Middelhavsurter dyrkes over hele verden i dag. I forskjellige land heter det på sin egen måte: hamem og kashchich, chilantro og kishnini, kolandra eller kindizi, meksikansk, kinesisk, arabisk eller indisk persille, såing av squash og mange flere eksotiske navn.

Fordelene med koriander
Fordelene med koriander

I Kaukasus, hvor dette krydderet har slått rot, har fordelene med koriander lenge vært kjent. Det legges til salater, første og andre retter, og gjør dem til ekte kulinariske mesterverk. Kjøttretter, kylling, grønnsaksgryter er spesielt deilig med koriander.

Ikke alle liker lukten av koriander

Det er aromaen til dette krydderet som noen ganger blir et uoverkommelig hinder for å bli forelsket i koriander. Dens umodne greener inneholder et stoff - decyl aldehyd, som minner om lukten av veggedyr. Ikke rart at de gamle grekerne k alte denne planten en insekt. Ofte omtales det også i dag av representanter for den eldre generasjonen. Men når bladene modnes helt, forsvinner denne ubehagelige aksenten i rav. For å gjøre lukten ikke så negativ blandes koriander med andre urter, hvoretter tonene av kinesisk persille blir rett og slett magiske.

Cilantro helsemessige fordeler og skader
Cilantro helsemessige fordeler og skader

BBQ og eksotisk kimchi, koreanske gulrøtter og til og med orientalske søtsaker lages ved å tilsette dette utsøkte krydderet. Helsefordelene med koriander har blitt notert av eldgamle healere som brukte koriander i magiske, rensende og livsforlengende ritualer. Dette unike lageret av næringsstoffer, akkompagnert av en fantastisk aroma og behagelig smak, inneholder komponenter som er avgjørende for både menn og kvinner.

Cilantro as a medisinplante i historien

Opprinnelig brukte østlige healere koriander som en medisinplante, veldig nyttig for mange plager. Manuskriptene gjenvunnet fra egyptiske graver og rullene til gamle kinesiske vismenn beskrev korianderens mirakuløse smak og helbredende egenskaper. Avicenna berømmet koriander som et middel til å forlenge livet. Ikke rart at de unike egenskapene til denne helbredende urten brukes i moderne forhold.

Kjemisk sammensetning av den unike urten - koriander

Et rikt sett med vitale vitaminer og sporstoffer for mennesker finnes i koriander. De enorme fordelene med koriander for kroppen skyldes provitamin A (beta-karoten), vitamin PP (niacin), riboflavin, folsyre. Mega mengde vitaminC bidrar til å styrke immunforsvaret, har en kraftig foryngende effekt, og forebygger sesongmessige sykdommer. Antioksidantegenskapene til vitamin C bidrar til å forhindre kreft.

Helsefordeler med koriander
Helsefordeler med koriander

Pektin, vitamin B1 og B2, rutin har ikke mindre verdifull effekt på kroppen. Innholdet av vitamin K i koriander bidrar til å styrke beinvevet, noe som er svært nyttig i ungdomsårene og i alderdommen. Av de nyttige mineralene er koriander rik på slike "flere maskiner" som kalsium og kalium. I tillegg er koriander en kilde til fosfor, magnesium, natrium og andre viktige elementer. Fordelene med koriander skyldes også tilstedeværelsen av mono- og disakkarider, organiske fettsyrer (oljesyre, linolsyre, askorbinsyre, stearinsyre, palmitinsyre, isooleinsyre og myristinsyre), kostfiber og aske.

GI og koriander

Bruk av fersk koriander med persille i salater og første- og andreretter stimulerer appetitten, renser for sykdomsfremkallende bakterier og har en gunstig effekt på fordøyelsesprosessen som helhet.

Fordelene med koriander for kvinner
Fordelene med koriander for kvinner

I østen har koriander lenge vært brukt som vanndrivende middel og en naturlig "lege" som styrker kroppen, med dens hjelp behandlet de magesykdommer. Regelmessig inntak av greener og korianderfrø i menneskekroppen fører til en akselerasjon av metabolisme, stimulering av tarmmotilitet, beskyttelse av magen mot gastritt og ulcerøse prosesser og normalisering av tolvfingertarmen. Fordelene med koriander er også manifestert i renseaktiviteten til kroppen vår. Anlegget bidrarfjerning av overflødig kolesterol, letter arbeidet til hjertet og blodårene, øker gallesekresjonen. Men for personer som lider av gallestein, kan koriander være farlig, siden dens kraftige renseeffekt kan bringe en slik pasient til operasjonsbordet for tidlig.

Mannkraft og koriander

Hvis kvinner lenge har brukt koriandertinktur for det magiske ritualet å "drikke" den utvalgte, så ble kinesiske healere for et par årtusener siden klar over fordelene med koriander for menn som et middel for å øke styrken. Faktisk inneholder sammensetningen av den krydrede planten en analog av testosteron - det naturlige hormonet androsteron.

Fordelene med koriander for kroppen
Fordelene med koriander for kroppen

Å spise retter med koriander stimulerer seksuell aktivitet, er en utmerket profylaktisk for å forebygge "århundrets sykdom" - prostatitt. I tillegg har koriander en gunstig effekt på funksjonen til hjertet, blodårene, styrker dem, bidrar til å unngå forekomsten av arytmi og angina pectoris - en av de viktigste truslene mot helsen til det sterkere kjønn. Det er nok å bli kjent med kostholdet til kaukasiske ryttere og lidenskapelige meksikanske machos for å forstå: Fordelene med koriander for mannlig styrke er sammenlignbare med fordelene med luft for pusten vår.

Korianders rolle i kvinners ernæring

Cilantro er også relevant for å løse mange kvinners problemer. Oljen er et naturlig stimulerende middel for syntesen av østrogener - kvinnelige kjønnshormoner, som bidrar til behandling og forebygging av sykdommer i reproduktive organer. Korianderaromaolje eliminerer depresjon og forbedrer humøret. Også uvurderligKosmetiske fordeler med koriander for kvinner: vask med et avkok av planten (hakkede grønnsaker - 1 ss per 200 ml kokende vann, som tilføres i 20-30 minutter) gjør huden overraskende myk og fløyelsmyk. Aromatisk korianderolje fremmer også hudregenerering, eliminerer avskalling.

Fordelene med koriander for menn
Fordelene med koriander for menn

Korianderte gjenoppretter helsen til hud som er utsatt for akne, hudormer, betennelser. Koriander, elsket av mange, er imidlertid ikke så trygt. Fordelene og skadene for kvinner av denne planten er også forbundet med dens rike kjemiske sammensetning. Gravide kvinner og mødre under amming, med tromboflebitt, bør kolecystitt avstå fra å bruke det. Med stor forsiktighet og kun med tillatelse fra en lege, kan du legge til litt koriander til mat for personer som har hatt hjerteplager: hjerteinfarkt eller hjerneslag. Under et strengt forbud er koriander for personer som lider av gastritt med høy surhet, diabetes.

Koriander (koriander) kalorier

I 100 g tørket m alt koriander inneholder 216 kcal, i friske urter - 23 kcal per 100 g blader. Det lave kaloriinnholdet i denne urten er en av faktorene som bidrar til vekttap. Samtidig er assimileringen av tung mat mye bedre hvis koriander er tilstede i retten. Helsefordelene og skadene til denne medisinske urten skyldes dens kraftige rensende effekt, samt tilstedeværelsen av kontraindikasjoner for bruken.

Interessante fakta

Sellerijuice og urteblanding med koriander, persille og dill er flott for menn,opplever bakrus, og for kvinner - for å redusere vekten. Koriander er en stor vinner av søvnløshet, en kilde til optimisme, høy vitalitet, glede. Et eksempel på dette er de alltid aktive kaukasiere. I tillegg til sine medisinske egenskaper har koriander en rensende kraft for luften.

Cilantro fordeler og skader for kvinner
Cilantro fordeler og skader for kvinner

Nøysomme husmødre liker å dyrke koriander på kjøkkenet om vinteren: luften blir renere og friske urter er tilgjengelig! De gamle egypterne, som visste om de kraftige antiseptiske egenskapene til koriander, plasserte frøene i faraoenes graver, og forhindret dem fra å bli ødelagt. Kinesiske healere forberedte tinkturer med koriander for keiserne deres, forlenget deres "mannlige alder" og visstnok gi dem udødelighet. Korianderavkok ble brukt av kvinner hvis de prøvde å forhekse de forlovede.

Cilantro-forbruksrate

Den helbredende urten koriander er bra for alle. Helsefordelene og skadene ved bruken skyldes ikke bare kontraindikasjoner, men også mengden. Misbruk av koriander i kombinasjon med ekstra inntak av vitamin A og C i kroppen truer med forgiftning. Hypervitaminose kan finne sted både i mild form og i en ganske alvorlig form. Hudutslett er det første symptomet på matforgiftning med koriander. Forgiftning kan også forårsake forstyrrelser i kvinners månedlige sykluser, nedsatt mannlig styrke, hukommelsestap og søvnproblemer.

Smoothie med koriander
Smoothie med koriander

Cilantro, spesielt greener, leger anbefaler ikke å spise mer enn 30-35 g om gangen, frø - ikke mer enn 3-5 g. Personer som lider av iskemi bør ikke la seg rive med av koriander.hjerte, gastritt, hypertensjon, hjerteinfarkt, diabetes mellitus, trombose og tromboflebitt. Hvis du følger rådene fra terapeuter og ernæringsfysiologer, kan du virkelig nyte koriander - denne ikke bare sunne, men også svært smakfulle urten som kan gjøre enhver rett til en kulinarisk nytelse!

Anbefalt: