Østersjøsildfisk: dens fordeler og skader for mennesker, kaloriinnhold

Innholdsfortegnelse:

Østersjøsildfisk: dens fordeler og skader for mennesker, kaloriinnhold
Østersjøsildfisk: dens fordeler og skader for mennesker, kaloriinnhold
Anonim

Salaka er en type atlantisk sild som finnes i Østersjøen og noen innsjøer i Sverige. Artikkelen beskriver sildefisken - dens fordeler og skader for mennesker, kaloriinnhold.

Description

sild fordeler og skader
sild fordeler og skader

Lengden på fisken når 20 cm, vekten er 25-50 g, men det er også kjempeindivider opp til 37,5 cm og veier opptil 100 g. Den største silden på 1,5 kg ble fanget av lokale fiskere i Finskebukta i 1959.

Utseendemessig ligner den veldig på atlanterhavssilden, de kjennetegnes ved antall ryggvirvler og størrelsen på selve fisken. Silda har en langstrakt kropp av sølvfarge, baksiden er mørk.

Fødkilden er hovedsakelig små krepsdyr, zooplakton, fiskelarver og yngel. Østersjøsild lever opptil 11 år (gjennomsnittlig 7-8), og danner små flokker i de øvre lag av vannet.

Nå puberteten ved 2-3 års alder. De hekker om våren, sommeren og høsten, og gyter 10,5 tusen små egg på fast grunn nær kysten. Etter gyting svømmer sild dypt ned i havet, vekk fra kysten.

Fang sild hele året. Det er fisk i garnet, ulike feller og garn. Mesteparten av fangstengår til produksjon av hermetikk (denne fisken blir ofte utgitt som "brisling i olje") og konserverer, mens den andre selges både kjølt og frossen.

Slik koker du sild

sildefisk fordeler og skader
sildefisk fordeler og skader

Deilig fisk - sild, dens fordeler og skader er beskrevet i artikkelen. Den kan stekes, bakes i rømme, røykes og s altes.

Denne umerkelige fisken er en favoritt nasjonalrett for svensk og finsk mat. I Sverige, i slutten av august, begynner surströmming-sesongen - tilberedning av sursild, som er utsatt for en lang gjæring. Denne delikatessen rulles sammen i bokser som sveller opp over tid, deretter åpnes de i frisk luft og spises med brød, smør, poteter og løk. I Holland er smaken så verdsatt at det holdes en årlig festival der de tilbyr å smake på denne vanlige fisken. I Russland foretrekker de å bruke røkt sild.

Silden kan tilberedes annerledes. Dens fordeler og skader avhenger av tilberedningsmetoden. For å beholde mest mulig næringsstoffer og næringsstoffer i fisken, må du dampe den eller steke den i ovnen. Når du spiser røkt, tørket eller s altet fisk, er det viktig å vite at dens næringsverdi i denne formen er betydelig redusert, men fordelene forblir de samme.

Salaka: kalorier, fordeler

sild fordeler og skader kroppen
sild fordeler og skader kroppen

Energiverdien til 100 g sild er omtrent 125 kalorier, noe som gjør den lavkalori. 25,3 % av henneer fett, 74,2 % er proteiner, de resterende 0,5 % tilhører karbohydrater.

Til tross for at fisken er liten i størrelse, inneholder sild mange vitaminer og aminosyrer som er nødvendige for kroppen vår, omega-3-fettsyrer, som bare bekrefter dens fordelaktige egenskaper.

Salaka: fordeler og skader på kroppen

sild kalori fordeler
sild kalori fordeler

Omega-3-fettsyrer, som alle andre stoffer, har både fordeler og visse skader. Deres nyttige egenskaper kan listes opp i det uendelige, her er noen av dem: øke immuniteten, normalisere funksjonen til nervesystemet, senke trykket, gi anti-inflammatoriske og smertestillende effekter, forbedre stressmotstand, hukommelse og oppmerksomhet. I tillegg spiller disse syrene en viktig rolle allerede i begynnelsen av fosterutviklingen under mors graviditet, da de reduserer risikoen for å utvikle nevrologiske sykdommer hos barnet. Tenåringer må også spise mat som inneholder disse syrene, da de vil hjelpe med hormonelle forstyrrelser (kviser, sprø negler og hår). Det er viktig for personer med leddproblemer å få i seg riktig mengde omega-3 fettsyrer.

Men dessverre kan disse fettsyrene være skadelige for menneskers helse hvis de brukes for mye. De kan forårsake alvorlige allergier og oppblussing hos personer med lever- og nyresykdom, og kan også øke blodtrykket.

Sild inneholder også mange makro- og mikroelementer, som svovel, kalsium, kalium, sink, fosfor, jern, jod, mangan, krom, natrium, magnesium. I stortmengder kobolt, fluor og kobber. Og en enorm mengde vitamin A, B1, B2, C, D, E og PP.

Hvordan tilberede denne fisken

sild fordeler og skader
sild fordeler og skader

Ernæringsfysiologer anbefaler å spise sild som all annen fisk, men det er viktig å vite hvordan den skal tilberedes riktig. For dieters kan du prøve å bake en fisk i ovnen med grønnsaker og urter, spise med kokt ris. Eller du kan stuve sild med gulrøtter, tomater, selleri og løk, som også vil bevare sine gunstige egenskaper. Andre elskere av et deilig måltid kan tilbys krydret s altsild, marinert eller rett og slett stekt i olje. Og selvfølgelig kan ølelskere skjemmes bort med både kald og varmrøkt fisk.

Hvordan velge riktig sild

Våren, hvis fordeler og skader er beskrevet i artikkelen, bør være av ensartet farge, hvis den røykes, så fra alle sider. Den skal også ha sin egen fiskelukt, hvis den nesten ikke lukter betyr det at den var bedervet på disken. Vakuumforseglet for å holde den deilige fisken inne.

Våren, selv om den er liten og enkel i utseende, er veldig nyttig. Det viktigste er å kjøpe den fersk og tilberede den riktig.

Anbefalt: