Hvordan lage gløgg hjemme? Sammensetning, oppskrift
Hvordan lage gløgg hjemme? Sammensetning, oppskrift
Anonim

Gløgg er en fantastisk helbredende og varmende alkoholholdig drikk, som har mange nyttige stoffer. Alle er inneholdt i krydder og krydder som brukes til tilberedning. Drikkens historie har flere årtusener. Det har lenge vært brukt til medisinske formål.

Historisk digresjon

Gløgg dukket først opp i det gamle Roma. Men så ble krydder blandet med vin uten oppvarming, for i middelhavsklimaet var dette ikke nødvendig. Imidlertid fikk drikken reell popularitet i de skandinaviske landene i middelalderen. Da ble det solgt varm vin og krydder på julemarkeder og brygget gløgg hjemme. Et par århundrer senere spredte oppskriften seg over hele kontinentet, og er nå populær også i de landene der klimaet er veldig varmt.

gløgg hjemme
gløgg hjemme

Siden gløgg er en varmende drink, serveres den på de fleste anstendige etablissementer om vinteren. Men for å nyte smaken er det ikke nødvendig å gå til en restaurant; det er fullt mulig å lage gløgg hjemme. I vårI denne artikkelen vil vi fortelle deg alle hemmelighetene ved å lage denne fantastiske drinken. Egentlig er det ikke vanskelig i det hele tatt. Riktignok må du kjenne til noen av nyansene.

Hvordan lage hjemmelaget gløgg?

Den klassiske oppskriften innebærer bruk av følgende ingredienser:

  1. Vinrød - 750 ml.
  2. Sukker - én spiseskje.
  3. Vann - 100 ml.
  4. kvernet ingefær - en teskje.
  5. Revet muskatnøtt - en klype.
  6. Cinnamon - one pinne.

Denne mengden ingredienser vil utgjøre fem porsjoner av drinken.

hjemmelaget gløgg oppskrift
hjemmelaget gløgg oppskrift

Når du lager mat hjemme, kan du alltid endre sammensetningen på gløggen. Tross alt er det ingen som forbyr å eksperimentere. Du kan tilsette forskjellige krydder og frukt etter smak. Men når du lager en drink for første gang, er det bedre å tilberede den i henhold til den klassiske oppskriften. I fremtiden, ved å endre sammensetningen av gløgg, vil det være interessant for deg å sammenligne smaken på drinken din med den klassiske. Tross alt avhenger det av hva slags vin og krydder du skal bruke.

Hva slags vin trenger du for å lage gløgg?

God rødvin, samt halvsøte og søte og tørre viner, passer utmerket til å lage en drink. For eksempel Cabernet, Merlot, Cahors, Kindzmarauli. Sterkvin er best å unngå da de ikke kan varmes opp. Når de er varme, har de en skarp lukt av alkohol, som definitivt ødelegger alt. Gløgg kan også tilberedes med hvitvin, tilsett litt mer sukker.

Teknologi for tilberedning av drikke

Hvordan lage mathjemmelaget gløgg? Oppskriften har sine egne nyanser:

god rødvin
god rødvin
  1. I en bolle blander du krydder med vann.
  2. Bring blandingen til et oppkok, fjern deretter fra varmen og la stå i ti minutter.
  3. Sil buljongen gjennom en sil.
  4. Tilsett vin, sukker og krydder i kjelen.
  5. Varm det hele opp til sytti grader. Ikke kok drikken.
  6. Deretter dekk fatet med et lokk og tilsett blandingen.
  7. Den ferdiglagde gløggen serveres varm i gjennomsiktige og høye glass eller keramiske kopper som holder på varmen.

krydder til gløgg

Krydder er viktig for å lage en mirakeldrikk. Tross alt inneholder de alle nyttige stoffer, medisinske egenskaper og smaksegenskaper. De må brukes med omhu. Kjennere vet at du ikke kan blande mer enn fem krydder, ellers kan drikken vise seg å være overmettet med smaker. Gourmeter sier at det er bedre å ikke kombinere noen krydder i det hele tatt. Ellers får du en tung blanding i stedet for en sofistikert aroma.

Hvilke krydder kan jeg bruke?

Nesten alle krydder kan kjøpes i supermarkeder og markeder. Flere sjeldne arter kan finnes i nettbutikker.

krydder til gløgg
krydder til gløgg

La oss se på hva slags krydder til gløgg som kan brukes. Vi vil merke at det er bedre å bruke hele krydder, ikke m alt, slik at det ikke er noe sediment og drikken ikke blir uklar. I tillegg formidler hele krydder smaker bedre og er enkle å fjerne fra drikken med en skje.

De mest brukte for å lage gløgg er kanel, nellik, anis, stjerneanis, ingefær, allehånde, kardemomme, muskat, laurbærblad, koriander, safran, sitronmelisse, mynte. La oss snakke mer om hvert av disse krydderne.

nellik og gløgg

Ned har en lys aroma og en brennende smak. Dette er en av de klassiske ingrediensene. Lukten er imidlertid mer utt alt ved lave temperaturer. Og med sterk oppvarming er den nesten usynlig.

klassisk gløgg hjemme
klassisk gløgg hjemme

Fordi de legger det så sent som mulig. Nellik har antimikrobielle, anti-kalde og antiseptiske egenskaper. Fordi det fortsatt er den mest populære komponenten i drinken.

Kanel er grunnlaget for enhver gløgg

Ja, ja, kanel er hovedkomponenten i drikken. Selv den mest dyktige guru vil ikke våge å neglisjere det. Faktum er at kanel har en krydret aroma som ikke kan sammenlignes med noe. Det er bedre å bruke det i form av pinner. Når den males, mister den sine smaksegenskaper.

Anis

Dette krydderet har en rik historie. Gløgg med anis har en enorm helbredende kraft, og har en febernedsettende effekt. I tillegg brukes dette krydderet som et oppkvikkende middel i konfekt og drikke. Anis i drikken øker appetitten. Den passer vakkert sammen med nellik og kardemomme.

Stjerneanis

Har en hostestillende effekt. Med dens hjelp blir stemmen raskt gjenopprettet. Stjerneanis overfører all lukten av gløgg når den varmes opp. Det forbedrer fordøyelsen og frisker til og med opp pusten.

Ingefær og gløgg

Ingefær er sannsynligvis det mest nyttige krydderet. Den har en krydret, krydret smak som skiller den skarpt fra krydderne i drinken. Fans av ingefær bør slå roten, siden den har en mildere smak når den males.

hjemmelaget gløgg
hjemmelaget gløgg

Ingefær har betennelsesdempende egenskaper, og er derfor spesielt bra ved forkjølelse og hypotermi. Derfor brukes den alltid i gløgg, tilberedes på kalde vinter- og høstkvelder. I tillegg inneholder den vitamin B2, B1, C.

Allspice (jamaicansk pepper)

Den har en utt alt aroma, og derfor bør den brukes med forsiktighet. Det vil ikke falle i smak hos alle.

Kardemomme

Men når det gjelder kardemomme, er det en uerstattelig ingrediens. Den har en skarp og stikkende lukt med et hint av sitron, som passer både til en vinterdrink og en sommer. Det stimulerer også hjernen, og påvirker nervesystemet positivt.

Nutmeg

Muskat er et krydder som er mye brukt i matlaging i mange land. I gløgg brukes den for å få en brennende og syrlig smak.

gløgg hjemme
gløgg hjemme

Den begynner å avgi aroma ved oppvarming, og derfor settes den helt i begynnelsen av matlagingen. Muskat hjelper til med å normalisere blodtrykket, forbedrer hjerneaktiviteten. Den bør absolutt brukes i høstvarmende drinker, siden den har beroligende egenskaper, noe som betyr at den vil hjelpe deg med å takle høstens blues.

Laurbærblad

Laurbærblad har som kjent en sterk og utt alt aroma. Det regnes som et naturlig antibakterielt middel. Men i gløgg må du være forsiktig med den, ellers risikerer drikken å få suppelukt.

Koriander

Koriander brukes i mange matvarer og drikkevarer. Den tilsettes hvit gløgg, selv om den ikke er dårlig i rødt. Det kan stimulere appetitten og forbedre fordøyelsen. Koriander inneholder vitamin B2, B1, C, PP, A. I tillegg til natrium, kalsium, kalium, magnesium, fosfor, jod og jern.

Saffron

Safran regnes som et av de eldste krydderne, som har smertestillende egenskaper og styrkende. I gløgg har den en spesiell smak. Den bør ikke blandes med andre krydder, da smaken vil bli overmettet.

Bruk av urter i gløgg

Merkelig nok brukes også sitronmelisse og mynte i tilberedningen av drikken. Men ikke like vanlig som andre krydder. De egner seg i lett sommergløgg basert på hvitvin. De kan overbelaste en varm rød drink med luktene sine. Men mynte er fantastisk oppløftende, og sitronmelisse har en febernedsettende effekt.

Bruken av honning og sukker i drikken

Når du lager gløgg hjemme, ikke glem honning og sukker. Dette er de mest konsumerte elementene i drikken. Honning og kanel er en guddommelig kombinasjon, for ikke å snakke om helsefordelene deres.

Frukt, bær og tørket frukt i gløgg

Bruk av tørket frukt i gløgg gir den pikante og originalitet. De best egnede for disse formålene er datoer,rosiner, tørkede aprikoser, fiken og svisker. Alle disse tørkede fruktene er kjent for å være immunforsterkere. Det er ingen enhetlige standarder for deres anvendelse. Alt avhenger av preferanser og smak.

Bær og frukt er også mye brukt i gløgg, spesielt sitrusfrukter. Du kan ikke klare deg uten dem (sitroner, mandariner, appelsiner). Men det finnes også oppskrifter på drinker med jordbær, jordbær og bringebær. Selvfølgelig går de fordelaktige stoffene deres tapt ved oppvarming, og derfor gir de bare en bærsmak til drikken, nytteverdien er utelukket.

Gløgg med hvitvin

Hvit gløgg har en utsøkt smak. Helsefordelene er forskjellige fra den klassiske rødvinsoppskriften.

sammensetning av gløgg
sammensetning av gløgg

Det er hvit gløgg som er spesielt effektiv ved forkjølelse. Den inneholder mange nyttige stoffer, styrker pålitelig immunforsvaret. Derfor vil vi snakke om hvordan du kan lage klassisk gløgg hjemme fra hvitvin. For dette trenger du:

  1. Tørr hvitvin - liter.
  2. Nellik - fem pinner.
  3. Cinnamon - one pinne.
  4. Sitron eller appelsin - 1 stk
  5. Honning, kardemomme, sukker.
  6. Vanilla.
  7. Ingefærrot.

Hell vin i rettene, tilsett krydder og honning. Sett deretter på en liten brann, og omrør, vent på utseendet til små bobler. Fjern fra flammen og tilsett appelsin- og sitronskiver. Dekk blandingen med et lokk og vent til den er tilsatt. Etter siling kan du helle i glass. Du trenger å drikke gløgg bare varm og veldig liten.slurker.

hvit gløgg
hvit gløgg

Det finnes et stort antall oppskrifter på en hvit drink, så hvis du ønsker det, når du tilbereder gløgg hjemme, kan du prøve forskjellige alternativer og velge den rette for deg selv. Du kan også eksperimentere med forskjellige krydder og frukter.

Kan jeg bruke husets vin?

For å tilberede en drink, må du ta god rødvin eller hvit.

hjemmelaget gløgg oppskrift
hjemmelaget gløgg oppskrift

Det må være naturlig. Du kan kjøpe det i butikken, eller du kan bruke et produkt av egen produksjon. Det er fullt mulig å lage gløgg av hjemmelaget vin, hvis den er av høy kvalitet og du liker den.

I stedet for etterord

Gløgg er en herlig drink med en rik historie. Den er rett og slett uunnværlig på kalde vinter- og høstkvelder. Å tilberede og drikke denne drinken kan godt være en god anledning til å invitere venner til å tilbringe kvelden i et hyggelig og varmt selskap. Som du har sett, er det bare veldig mange alternativer for å lage gløgg, samt varianter av viner og kryddertyper. Det betyr at smaken av gløgg alltid vil være ny, fordi det er noe å eksperimentere med.

Anbefalt: