Mjød uten gjær - en drink av historiefortellere, guder, helter og nygifte

Mjød uten gjær - en drink av historiefortellere, guder, helter og nygifte
Mjød uten gjær - en drink av historiefortellere, guder, helter og nygifte
Anonim

Russisk folkeeventyr ender alltid med det godes seier over det onde og krones med en fest til ære for denne seieren. Eller bryllupet til hovedpersonen med hovedpersonen og, igjen, en fest. Det fortelleren selv vitner om med ordene: «Og jeg var der, drakk honning, drakk øl …» Stopp! Kan honning drikkes på samme måte som øl? Selvfølgelig. Hvis vi snakker om en gammel slavisk lavalkoholdrikk - mjød.

Hvordan lage mjød uten gjær
Hvordan lage mjød uten gjær

Alle folk som hadde mulighet til å samle honning fra ville bier har drevet med birøkt i uminnelige tider. I Russland drev de med birøkt frem til 1600-tallet, og gikk gradvis over til bidrift som avskoging og domestisering av bier. Slaverne hadde alltid honning i overflod - både i fyrstelige herskapshus og i hyttene til vanlige. Den viktigste russiske alkoholholdige drikken ble også tilberedt fra den (før spredningen av vodka på 1700-tallet) - mjød uten gjær, da k alt humlehonning eller ganske enkelt honning. Alleredenavnet indikerer at styrken til drikken ble økt ved å tilsette humle under gjæringsprosessen. Derav den første oppskriften - en gammel en, nærmest den gamle russiske originalen. I den er gjæringsprosessen gitt av bærjuice, som blandes med honning i forholdet 2:1. Humle tilsettes eventuelt til blandingen. Etter det må du røre det med jevne mellomrom i omtrent en uke. Så snart gjæringen er over - hell i beholdere for aldring. Jeg må si at de som leter etter en oppskrift på hvordan man lager mjød uten gjær, blir denne metoden umiddelbart avvist. Og slett ikke fordi det krever en underjordisk kjølelagring for eikefat. Men fordi mjøden i dem må lagres i minst fem år. Den beste er tjue. Riktignok får de som har tålmodighetens avgrunn en utrolig velsmakende og aromatisk drink.

Lage mjød uten gjær
Lage mjød uten gjær

Preferanse gis til en mye raskere - fem måneders - mjød uten gjær. I 2 liter vann må du løse opp et halvt kilo honning, koke i et kvarter, deretter avkjøles til +50 grader. Fjern groper fra kirsebær. Det kan tas 2 kg; hvis du vil ha en lysere og mer utt alt smak - 4 kg. Hell honningsirup over kirsebær. Før gjæring tilsettes 2-3 humlekjegler. Dekk til med et vått gasbind, sett på et varmt sted i en dag. Pass så på at gjæringsprosessen er i gang, og send drikken til et kaldt sted. Her kommer den innen 3-4 måneder. Deretter filtreres det og … i prinsippet er mjød uten gjær allerede klar til bruk. Men hvis du vil ha den beste smaken, behold den i en måned til.

Mjød uten gjær
Mjød uten gjær

En honningdrikk, ikke tilsatt humle, tilberedes nesten etter samme oppskrift. Starten av gjæringen "startes" av rosiner, som i likhet med honning bør tas 50 g per liter vann. Du trenger ikke å koke en blanding av vann og honning, bare tilsett rosiner. Infunder ved romtemperatur i to dager. Etter filtrering, hell i en beholder, forsegl den tett og sett den på et kjølig sted i 2-3 måneder. Det er ikke nødvendig å installere en vannforsegling.

Nå kan du finne dusinvis av forskjellige oppskrifter på mjød, den ene mer raffinert enn den andre. Imidlertid er det bare tilberedning av mjød uten gjær som er nærmest den opprinnelige gamle russiske oppskriften: i disse dager kjente ikke russerne noen "encellede" sopp. Og de trengte dem heller ikke.

Til slutt er det verdt å merke seg at som et resultat vil du få en drink, om enn lav-alkohol, men ganske lumsk. Det faktum at styrken vanligvis er 5-6, maksim alt 10 grader, bør ikke villede deg. Mjød uten gjær trekkes raskt inn i blodet og "strikker" ganske bena, samtidig som hodet holdes nøkternt og klart. Men etter kort tid (og med moderat bruk, selvfølgelig), vil bena slutte å floke seg sammen. Og husk: mjød er ikke for uhemmede drikkoffer. Tross alt delte slaverne det rituelt med gudene sine, og finnene betraktet det som fabelaktig levende vann, som ville reise de døde fra graven. Hva tror du de nygifte drakk den første måneden etter bryllupet, som fortsatt kalles honning?

Anbefalt: