Hva er margarin? Produksjon og sammensetning av margarin "Khozyayushka"
Hva er margarin? Produksjon og sammensetning av margarin "Khozyayushka"
Anonim

Enhver husmor vil at rettene på bordet skal være smakfulle og sunne. Men ikke i alle tilfeller velsmakende kan være nyttig. For øyeblikket er det et stort utvalg av produkter i butikkhyllene. Men for å spise riktig og ikke skade kroppen din, må du vite hvordan produktet er laget og hva det består av.

Svært ofte, når de lager bakverk hjemme, bruker de vertinnemargarin, sammensetningen av den vi ikke alltid leser på pakken. Er det bra eller dårlig å spise det? Dette er hva vi skal prøve å finne ut av.

hakket margarin
hakket margarin

Hva er margarin?

Margarin er et fettprodukt av høy kvalitet, som inkluderer animalsk fett og vegetabilske oljer, pluss ulike tilsetningsstoffer og fargestoffer. Det finnes to typer margarin: melkemargarin, som tilsettes emulgert melk (det er også en del av vertinnemargarinen) og kulinarisk, som ikke inneholder melk. De produseres på forskjellige måter:

  • Melkeaktigavkjøl godt til fettet er i en krystallinsk tilstand. Deretter behandles den mekanisk.
  • Matlagingsmargarin er en blanding av animalsk og vegetabilsk fett som gjennomgår krystallisering. Den er designet spesielt for matlaging og brukes ofte i industrien, i bakeriet og i produksjonen av ulike konfektprodukter.

Disse to artene er også delt inn i flere varianter, der sammensetningen kan variere noe.

kvalitetsmargarin
kvalitetsmargarin

Hvordan tilberedes det?

For øyeblikket er det to måter å produsere det beskrevne produktet på: batch og kontinuerlig. På sin side består de selv av flere etapper eller etapper.

Først må du tilberede råvarer (og dette er matfett, vegetabilsk olje osv.), bland dem deretter med melk og emulger ved 32-34 °C. Deretter avkjøles massen til 3 °C, krystalliseres og bearbeides mekanisk. Produktene pakkes deretter, pakkes inn og stables.

En annen metode for å tilberede margarin er sterk avkjøling av en emulsjon som tidligere har blitt homogenisert i et sylindrisk lukket apparat.

Hva er margarin laget av?

Hovedkomponentene i dette produktet er vegetabilske og naturlige oljer. Det kan være peanøtt-, palme-, soya-, raps-, bomulls- eller solsikkeolje, biff eller smult. Dessuten må vann, matfargestoffer, antioksidanter, s alt, konserveringsmidler, smakstilsetninger tilsettes der.

margarin og smør
margarin og smør

Hvordan kan du skille smør fra margarin?

Utad kan de være veldig like, men kostnadene deres er påfallende forskjellige. Selvfølgelig vil smør være mye dyrere enn margarin. La oss se hvorfor.

Margarin "Khozyayushka" og andre inkluderer mange forskjellige billige animalske og vegetabilske fettstoffer, men smør lages kun av helmelk eller fløte, som utelukkende inneholder mettet sunt fett. Dessuten tilsettes ikke smaker og fargestoffer til oljen, og nyansen er vanligvis hvit eller lys gul. Margarin har en mer intens farge enn smør. Generelt ble margarin laget av en av de kjente franske kjemikerne Hippolyte Mezh-Mourier bare som en erstatning for smør.

Hvordan vet du hvilket produkt du kjøpte i butikken? La oss prøve noen eksperimenter.

  1. La pakken stå åpen en stund i romtemperatur. Hvis du etter en stund legger merke til vanndråper på overflaten, har du kjøpt margarin.
  2. Test også med varmt vann. Legg en del av produktet i oppvarmet vann. Løser det seg jevnt, så er det smør, og skiller det seg er det margarin.
margarin druknes
margarin druknes

Hvordan velge en kvalitetsmargarin?

Veldig ofte brukes den hjemme til baking, da få har råd til å kjøpe dyrt smør. Men du må vite at margarin også er annerledes: høy kvalitet og ikke særlig bra.

Først må du gi preferanse til et produkt som ikke er pakket innpergament, men i folie, da holdbarheten i den blir lengre og margarinen ikke utsettes for lys. Pass på å ta hensyn til sammensetningen som er skrevet på pakken. Det bør også angi utløpsdatoer, sertifikater, produsentens navn og GOST-nummer. For baking er det bedre å ta margarin, hvis fettinnhold vil være over 60%. Som en del av margarinen "Hostess", for eksempel, er alle ingrediensene foreskrevet, og fettinnholdet er 65%.

Skade eller fordel?

Selv om margarin er veldig vanlig i matlaging, tilsettes den i en lang rekke forskjellige snacks og retter. Men ikke alle vet at det har en lite positiv effekt på kroppen. Hva er skaden?

Faktum er at ved fremstilling av margarin under påvirkning av høye temperaturer, endres strukturen til fettsyrer og kan ødelegges. I tillegg bruker den billige råvarer, som er produsert av raffinerte petroleumsprodukter. Og hvis du ofte spiser margarin, kan stoffskiftet forverres, noe som vil føre til fedme, funksjonsfeil i kroppen, nedsatt immunitet og økt risiko for å utvikle kreft. Og bare to år etter siste bruk av margarin i maten er kroppen fullstendig renset for skadelige stoffer.

brukes til baking
brukes til baking

Margarine "Khozyayushka" kremaktig Nizhny Novgorod

La oss vurdere sammensetningen av margarin ved å bruke et spesifikt eksempel.

Margarine "Khozyayushka" er pakket inn i folie, noe som allerede gir den en fordel i forhold til andre produsenter. PåPakken inneholder nummeret GOST R 52178-2003, produsenten (JSC "Nizhny Novgorod MZhK") og holdbarheten er 9 måneder ved T fra +1 °C til +6 °C. Strekkoden til vertinnemargarinen er tydelig trykt. Fettinnholdet er 65 %, noe som også indikerer den gode kvaliteten på produktet.

Hva er inkludert? Vegetabilske deodoriserte oljer (inkludert hydrogenerte), s alt, vann, "smør"-smak identisk med naturlig, kaliumsorbat (konserveringsmiddel), sitronsyre, fargestoffer. Produsenten av margarin "Khozyayushka" sier at dette er et produkt med tilsetning av smør, men som vi kan se, er dette bare en smakstilsetning. Til tross for dette er resten av egenskapene til produktet veldig gode, og du kan trygt bruke det til matlaging.

Anbefalt: