Hva enhver husmor trenger å vite om typene varmebehandling

Innholdsfortegnelse:

Hva enhver husmor trenger å vite om typene varmebehandling
Hva enhver husmor trenger å vite om typene varmebehandling
Anonim

Mange matvarer spises av folk som ikke er rå, men kokt. Denne prosessen kalles varmebehandling. Under matlaging forbedres smaksegenskapene og ytre kvaliteter, og ulike skadelige bakterier og organismer blir drept. Hovedtypene for varmebehandling inkluderer koking, steking og baking. Vurder dem mer detaljert.

Kokende væske

Produkter som helles i en spesiell beholder med vann, og deretter settes på brann eller senkes i allerede kokende buljong, tilberedes på en bestemt måte i en stor mengde væske. Denne typen varmebehandling kalles koking. I dette tilfellet kan vannvolumet være mye større enn massen til produktet og dekke det med flere centimeter.

hovedtyper av varmebehandling
hovedtyper av varmebehandling

Ofte overstiger ikke oppvarmingstemperaturen til innholdet og væsken 100 °C. Men det er produkter som trenger en forsiktig oppkok, som pasta, frokostblandinger, sauser. For å unngå uklarhetbuljong, deformasjon av formen og tap av smak av denne maten, er det nok å varme opp væsken til 80-85 ° С.

Mindre vann, flere fordeler

En annen type matlaging knyttet til matlaging er poaching. Under matlaging tilsettes en liten mengde væske til beholderen. Hvis produktet er fuktighetsholdig, kan det tilberedes i saften som frigjøres ved oppvarming. Oftest er innholdet delvis fylt med vann, mens den øvre delen får dampe. Med denne metoden bevares en større mengde næringsstoffer og næringsstoffer enn ved koking. Derfor har kokte retter en rikere aroma og smak.

Steaming

En av typene varmebehandling, hvor produktene legges ut på spesielle gjennomstativ plassert i beholdere med en liten mengde vann i bunnen eller ingen væske i det hele tatt. Samtidig skaper kondensatet som slippes ut av dem alle forholdene for matlaging. Denne metoden lar deg maksimere nytten av mat og eliminerer forbrenning.

Steke mat

Varmebehandling av mat uten bruk av vann kalles steking. Samtidig helles fett i den brukte beholderen og varmes opp til 180-200 ° C. Deretter legges produktene og oppbevares i den, snus, til en gylden skorpe er dannet. Produktet forblir undergjordt og beholder all indre juice. Deretter kan den kokes eller stues. Stekeprosessen utføres innen 3-5 minutter.

varmebehandling av produkter
varmebehandling av produkter

Fryssing innebærer myebrukt fett, som produktet legges helt i. Takket være god varmeledningsevne varmes maten inni opp til den er ferdigstekt, og overflaten dekkes med en sprø.

Metode for mykgjøring av mat

En annen måte å steke på er steking, hvor fettet varmes opp til 120 °C, og deretter legges grønnsaker eller mel i. Denne prosessen lar deg bringe maten til en myknet tilstand og føre den resulterende massen gjennom en sil eller en fin dyse av en kjøttkvern. Sauterte grønnsaker legges ofte til supper eller lages til sauser.

Før koking kuttes de i små biter og legges i en beholder oppvarmet med fett. Produktene røres over lav varme til de er myke. Samtidig er fettet farget og absorberer de essensielle oljene fra grønnsaker, som igjen blir bevart under etterfølgende bruk og forbedrer smaken av tilberedt mat. Fett, som får en vakker rødlig nyanse, forbedrer utseendet til den ferdige retten.

sauteing er
sauteing er

I tillegg er sautering ikke bare en måte å myke grønnsaker på, men også å steke mel lett for å øke smuldrende egenskaper. I fremtiden, når du legger slikt mel til flytende retter, koagulerer det ikke og danner ikke klumper.

Bakemat

En ovn brukes til å bake kjøtt, grønnsaker, fisk hjemme. Den lar deg stille inn den optimale varmebehandlingsmodusen, takket være at retten bakes innvendig og dekkes med en sprø appetittvekkende skorpe på utsiden. Avhengig av oppskriften legges produktene påbakepapir i skapet både rå og ferdig tilberedt (kokt eller stekt).

varmebehandlingsmodus
varmebehandlingsmodus

Baking kan også være åpen - på grillen eller kullet, plassert under de kokte produktene. Det viktigste er å overvåke matens tilstand og snu grillen eller spyden i tide.

Funksjoner ved varmebehandling

Å lage mat med en av oppvarmingsmetodene innebærer følgende:

Forbedre absorpsjonen av nyttige og næringsrike komponenter

Under varmebehandlingen blir produktet mykere, bedre fordøyd av fordøyelsessystemet, og absorberes derfor raskere. Samtidig mister proteiner som er resistente mot fordøyelsesenzymer sine egenskaper. Som et resultat er kroppen mettet med nyttige stoffer i tilstrekkelig volum. Det viktigste er ikke å bryte matlagingsregimet. Dette kan føre til ødeleggelse av stoffene vi prøver å bevare.

Dekontaminering av produkter fra skadelige mikroorganismer

Ikke alle patogener av ulike slag dør ved oppvarming. Deres utvikling og vitale aktivitet kan stoppe til øyeblikket av avkjøling. For å unngå å få et stort antall skadelige mikroorganismer inn i maten, må du velge riktig behandlingsmodus for forskjellige produkter ved en temperatur på mer enn 50 ° C, samt observere betingelsene for bevaring av ferdigretter.

varmebehandlingsfunksjoner
varmebehandlingsfunksjoner

Ødelegge giftstoffer og allergener

Mange grønnsaker inneholder giftstoffer som dannes under vekst, så vel som de somer iboende i planter. For at produktet skal være spiselig og ikke skadelig for kroppen, må det kokes. Giftstoffer og enkelte allergener blir ødelagt eller vasket ut med kokende vann på denne måten.

Øke smaken og aromaen til produktet

Under behandling av mat med varme får den en ny, lysere og mer utt alt smak. Den frigjør også duftende estere som stimulerer appetitten og forbedrer kvaliteten på retten.

Lag med glede, følg kuren, velg skånsomme måter å behandle ulike produkter på, og tilberedte retter vil glede deg og dine kjære med sin velduftende smak!

Anbefalt: